wtorek, 2 czerwca 2015

Grillowana cukinia z twarożkiem, papryką i ziołami

Uwielbiam delikatne i sycące dania lub przekąski, a na dodatek w ciepłe wiosenne dni. Przedstawiam Wam cukinię z twarożkiem w roli głównej. Świetnie się komponują, a smakuje jeszcze lepiej. ;)



Składniki:
7 sztuk

  • 14 krążków cukinii
  • 125g twarogu chudego
  • 3 plastry papryki czerwonej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w krążki. Posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron. Między czasie do miseczki przekładamy rozdrobniony twaróg, pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy włoskie i pozostałe przyprawy. Jeśli cukinia będzie gotowa to przekładamy ją na talerz i nakładamy twarożek z papryką i ziołami, a następnie nakładamy krążek cukinii. Ewentualnie możemy podawać z ulubionymi sosami lub sałatkami.

Smacznego!

niedziela, 31 maja 2015

sobota, 30 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kolejna premiera sezonowego rabarbaru. Tym razem szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie!



Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • aromat śmietanowy 
Konfitura z rabarbaru:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • cynamon
Kruszonka:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej graham T1850

Sposób przygotowania:
Konfitura z rabarbaru:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy go do garnka z kilkoma łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aż do powstania musy. Na koniec dodajemy cynamon. Przekładamy do miseczki, aż do wystudzenia.

Ciasto:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i aromat śmietankowy. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy tylko do połączenia składników.

Kruszonka:
Do miseczki wsypujemy cukier, olej i mąkę. Zagniatamy delikatnie dłońmi, rozkruszając pomiędzy palcami.

Do blaszki lub natłuszczonego naczynia ceramicznego przelewamy ciasto. Na środek rozsmarowujemy konfiturę. Następnie po całym cieście posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




Rabarbarowa rewolucja

czwartek, 28 maja 2015

Racuchy z rabarbarem

Kolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 łodyga rabarbaru
  • olej
  • cukier puder - do posypania

Sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na 15 minut. Między czasie w misce ubijamy na puszystą masę jajko z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osuszyć z tłuszczu. Gotowe danie ewentualnie możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Rabarbarowa rewolucja