niedziela, 24 maja 2015
sobota, 23 maja 2015
Pszenno-gryczane gofry
Ostatni raz jadłam gofry w wakacje. Wtedy robiłam je po raz pierwszy w życiu i mi wyszły! Byłam zdumiona. Ostatnio spróbowałam wykonać je po raz kolejny i to był strzał w dziesiątkę. :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąki i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 10 minut w zależności od mocy gofrownicy.
Smacznego!
czwartek, 21 maja 2015
Zupa krem z białych szparagów
Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :)
Składniki:
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie łodygi selera naciowego
- kawałek selera
- 1/4 pietruszki
- 1 średni ziemniak
- 2 skrzydełka
- warzywko bez glutaminianu sodu
- pieprz
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- woda
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Białe szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, ewentualnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na gotującą się wodę wrzucamy skrzydełka i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełka. Następnie blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
wtorek, 19 maja 2015
Grillowana cukinia
Prosta i szybka przekąska, a na dodatek niskokaloryczna. Grillowana cukinia typowa wiosenna uczta. :)
Składniki:
Składniki:
- cukinia
- sól
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Posypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron, aż pojawią się pręgi.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)