photo © WeHeartIt
niedziela, 17 maja 2015
sobota, 16 maja 2015
Jogurt na zimno z musem z ananasa
Robi się coraz cieplej, więc ma się ochotę na chłodne i orzeźwiające posiłki. Ja jak zwykle wyczarowałam szybki i smaczny dietetyczny deserek. Zachęcam do wykonania. :)
Składniki:
Jogurt na zimno:
Składniki:
Jogurt na zimno:
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 wrzącej wody
Mus z ananasa:
- 1 plaster świeżego ananasa
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny i miód. Dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.
Ananasa kroimy średniej grubości plaster i obieramy. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i dodajemy łyżkę soku z świeżej cytryny. Blendujemy na gęsty i płynny mus.
Po upływie zastygnięcia jogurtu dodajemy mus z ananasa.
Smacznego!
czwartek, 14 maja 2015
Mini pizza na spodzie graham z mięsem mielonym
Kiedy ja ostatnio jadłam zdrowego fast food'a? Prawie rok temu, kiedy dodałam po raz pierwszy na bloga przepis na pizze. Jak ja mogłam wytrzymać? Sama nie wiem. Oto kolejna propozycja na odchudzony posiłek. :)
Składniki:
Spód:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Spód:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 10g drodży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Dodatki:
- 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- przyprawa gyros
- olej
- 1 średnia pieczarka
- 1/4 małej cebuli
- ketchup
- zioła prowansalskie
- 25g sera żółtego
W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą. Po urośnięciu drożdży do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni podsypujemy mąką. Po dokładnym wyrabianiu ciasto formujemy w kulę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Między czasie myjemy pieczarkę, cebulę, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty.
Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy brzegi. Widelcem dziurkujemy środek. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na ciasto nakładamy ketchup (aby było go na całej powierzchni spodu) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy mięso mielone, pieczarki, cebulę i starty ser żółty. Pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 12 maja 2015
Gryczane racuchy z jabłkami
Przypominają mi się smaki z dzieciństwa, kiedy moja mama przygotowywała mi smaczne racuszki z jabłkami. Tym razem w wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 1 średnie jabłko
- cukier puder do posypania
- olej
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, aż jajko będzie "puszyste". Dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)