niedziela, 19 kwietnia 2015

sobota, 18 kwietnia 2015

Jakie produkty powinno się jeść wiosną?

Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia. Zwierzęta, rośliny, a nawet ludzie budzą się z zimowego snu... Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą.



Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną?

  • nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta
  • białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso
  • węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze 
  • tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś
  • świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan
  • suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo

O czym należy pamiętać?
  • dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania np. owsianka, jajecznica, omlet
  • pić 1,5-2l niegazowanej wody
  • regularność posiłków co 2-3 godziny 4-5 razy dziennie
  • kolacja 2-3 godziny przed snem
  • aktywność fizyczna m.in jazda na rowerze, bieganie, aerobik, zumba 

czwartek, 16 kwietnia 2015

Marchewka - wartości odżywcze

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo.



Marchewka i jej wartości odżywcze:

  • zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę
  • zawieraj najwięcej witaminy A, która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek)
  • stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała
  • składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze;  3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź)  
  • witaminy, które w niej występują to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP
  • gotowana marchew ma znacznie większy Indeks Glikemiczny niż surowa 

Dlaczego warto stosować marchewkę?
  • eliminuje problemy żołądkowe takie jak: wzdęcia, niestrawność, biegunki
  • silnie wpływa na układ odpornościowy
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • nadaje "lekką opaleniznę" skórze
  • blokuje związki rakotwórcze 
  • chroni wzrok 
  • regularne spożywanie jej na surowo pomaga w zapobieganiu powstawania kamienia nazębnego
  • 100g marchwi to 27 kalorii  


Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego organizmy jest wypicie kilka razy w tygodniu szklanki świeżego soku z marchwi. Możemy wzbogacić jego smak dodając: jabłko, banan czy swoje ulubione owoce lub warzywa.

wtorek, 14 kwietnia 2015

Dlaczego warto jeść jajka? cz.1

Informacje dotyczące spożywania jajek, są rożne. Jedni mówią, że mają dużo cholesterolu, natomiast drudzy, wręcz przeciwnie! Zawsze jest jakieś ziarenko prawdy..., ale wszystko jest z umiarem. :)



Najważniejsze wartości jajek:

  • źródło witamin: A, D, E, K oraz B2, B9, B12 z wyjątkiem witaminy C
  • dostarcza: wapnia, potasu, fosforu, cynku, magnezu
  • największe źródło przyswajalnego białka  
  • zawiera luteinę (poprawia wzrok oraz ochrania gałkę oczną przed promieniowaniem UV)
  • zapewnia dostęp do aminokwasów egzogennych (organizm sam ich nie wytwarza)
Zawartość podstawowych składników odżywczych w całym jaju kurzym jest następująca: 12,8% białka, 11,8% tłuszczu, ok. 1,0% węglowodanów, 0,8% substancji nieorganicznych .

Ile jest cholesterolu w żółtko?
Osoby cierpiące na miażdżycę czy problemy z wysokim cholesterolem powinni ograniczyć spożywanie jaj do 1-2 tygodniowo.

Tłuszcze i cholesterol występujący głownie w żółtku. Skład kwasów tłuszczowych (ok. 2,1g w jednym jaju kurzym) oraz 1,2g kwasu linowego, cholesterolu jest ok. 210 mg w jednym przeciętnej wielkości żółtku.

Żółtko zawiera 16,6% białka, 32,6% tłuszczu, 1,0% węglowodanów i 1,1% substancji nieorganicznych.

Jak sprawdzić czy jajo jest świeże?
Najprostszym sposobem na sprawdzenie świeżości jaj jest zanurzenie jego w szklance wody. Jeśli opadnie na dno to znaczy, że jest świeże, a jeśli wypłynie na powierzchnie to nie świeże.