wtorek, 31 marca 2015

Jak uniknąć przejedzenia w święta?

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia?



Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta:
  • kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody
  • zaczynami jeść posiłki od swoich ulubionych dań i małych porcjach 
  • desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku
  • zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy
  • jeść dużo zielonych warzyw
  • w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych
  • jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać
  • należy pić dużo wody, herbat ziołowych, mięty i pozostałych ziół
  • po obfitym obiedzie razem z rodziną należy wyjść na długo spacer na świeżym powietrzu 
  • dużo należy się ruszać, nie siedzimy cały czas za stołem!

Jak odchudzić tradycyjne potrawy?
  • zamiast cukru użyj: ksylolitu, cukru trzcinowego lub brązowego, miodu, stewi
  • zamiast białej mąki użyj: gryczanej, owsianej, pszennej pełnoziarnistej 
  • majonez zastąp jogurtem greckim
  • smaż na zdrowych tłuszczach 
  • masło w wypiekach zastąp jogurtem czy serem ricotta

Pamiętaj! Pij dużo wody i się ruszaj!

niedziela, 29 marca 2015

sobota, 28 marca 2015

Dlaczego warto jeść jabłka?

Najlepsze, są nasze - Polskie. Uprawiane w tradycyjny sposób, bez żadnych środków konserwujących czy nawozów. Jest jednym z najpopularniejszym spożywanym owocem nie tylko przez polaków. Ceni w sobie wiele wartościowych witamin i minerałów.



Jakie właściwości posiada jabłko?

  • duża zawartość witaminy C
  • odkwaszają organizm
  • znajdujące się pektyny pomagają w lepszym trawieniu
  • posiadają duże ilości potasu i żelaza
  • ułatwia przyswajanie wapnia
  • wzmacnia serce, chroni przed zawałami i nowotworami 
  • obniżają poziom złego cholesterolu 
  • świetnie nadają się dla osób, które się odchudzają

Zaleca się zjadanie całego jabłka, ponieważ w pestkach znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Im kwaśniejszy owoc, tym więcej ma witaminy C. Angielskie przysłowie głosi: "Jedno jabłko dziennie, chroni nas przed wizytą u lekarza". Jest wiele odmian jabłek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. 

Osobiście codziennie jem po jednym jabłku, więc nawet nie liczyłam ile kilogramów rocznie zjadam. Jest jednym z moich ulubionych i tanich owoców. Można je kupić dosłownie wszędzie: od osiedlowych sklepików po bazary, aż do supermarketów. 

Czy tak trudno zamienić słodycze na owoce? Przynajmniej zjadamy "pożyteczne" kalorie.

czwartek, 26 marca 2015

Wiosenna zupa

Pogoda za oknem rozpieszcza, więc można poszaleć nawet w kuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :)



Składniki:

  • porcja mrożonej mieszanki wiosennej
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 średnie skrzydełko z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • warzywko

Sposób przygotowania:
Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pięć minut, a następnie dodajemy mrożona mieszankę wiosenną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.

Smacznego!