photo © WeHeartIt
niedziela, 15 lutego 2015
sobota, 14 lutego 2015
Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką
W lodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;)
Składniki:
Kotlety:
(6 sztuk)
Składniki:
Kotlety:
(6 sztuk)
- kostka tofu marynowanego
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- jarzynka bez soli
- olej
Surówka:
- 1 twarde, kwaśne jabłko
- 1 marchewka
- 1/4 kapusty pekińskiej
- pieprz
Sposób przygotowania;
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Smacznego!
czwartek, 12 lutego 2015
Żelazo - jak rozpoznać niedobór?
Coraz najpopularniejsze stają się diety wegetariańskie i wegańskie w których brakuje mięsa. Ich głównym pierwiastkiem jest żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny transportującej tlen w komórkach krwi. Jak rozpoznać niedobór żelaza i w jakich składnikach się znajduję? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Objawy niedoboru żelaza w organizmie człowieka:
Objawy niedoboru żelaza w organizmie człowieka:
- zmęczenie
- bóle i zawroty głowy
- anemia
- sucha i pękająca skóra
- łamliwe włosy i paznokcie
- złe samopoczucie
- bladość skóry
- siniaki i krwawienie z nosa
Przyczyny niedoboru żelaza w organizmie człowieka:
- obfite miesiączki
- drastyczne diety odchudzające
- ciąża
- dieta uboga w mięso i jego przetwory
- zbyt wysoki wysiłek fizyczny
Źródła żelaza:
- wątróbka drobiowa, wieprzowa, wołowa
- chude, czerwone mięso
- żółtka jaj
- orzechy
- pieczywo pełnoziarniste
- mocno zielone warzywa
- suszone owoce
- rośliny strączkowe
Jak sprawić, aby żelazo szybciej się przyswajało?
Jeśli występuję niedobór żelaza należy spożywać wyżej wymienione produkty najlepiej z witaminą C. Nie należy posiłków popijać mlekiem, gdyż białko są trudniej trawione i w ten sposób zalega w jelitach.
wtorek, 10 lutego 2015
Zupa z pomidorów i czerwonej soczewicy
Kolejna propozycja na szybką zupę w 20 minut. Sycąca i bardzo dobrze rozgrzewająca. W sam raz w zimowe popołudnia.
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 pomidor
- 1 marchewka
- 1/4 pietruszki
- plaster selera
- 1 mały ziemniak
- 100g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- jarzynka bez soli
- pieprz
- sól
- mielona ostra papryka
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- woda
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, Wszystkie warzywa obieramy (oprócz pomidora), myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)