photo © WeHeartIt
niedziela, 8 lutego 2015
sobota, 7 lutego 2015
Zupa krem z brokuła
Uwielbiam jeść warzywa w różnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :)
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Jeśli brokuł jest świeży dzielimy go na różyczki, myjemy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z umytym skrzydełkiem z kurczaka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20-25 minut (w zależności od miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i susz warzywny. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
Sposób przygotowania:
- 250g świeżego lub mrożonego brokułu
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- 1/2 laski selera naciowego
- 2 średnie ziemniaki
- pieprz
- susz warzywny
- warzywko bez soli
- skrzydełko z kurczaka
- woda
Sposób przygotowania:
Jeśli brokuł jest świeży dzielimy go na różyczki, myjemy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z umytym skrzydełkiem z kurczaka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20-25 minut (w zależności od miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i susz warzywny. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
czwartek, 5 lutego 2015
Jednoporcjowe ciastko dyniowe
W mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 50 ml wody/mleka
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je z cukrem i miodem. Dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy puree z dyni wodę lub mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do natłuszczonego naczynka. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 3 lutego 2015
Pełnoziarniste naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym
Od czasu do czasu trzeba pozwolić sobie na małe słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
Farsz:
- 2-3 łyżki serka wiejskiego
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę, wodę i jajko miksujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną patelnię teflonową lub odrobiną oliwy nalewamy ciasto. Przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podajemy z farszem i składamy według ulubionego stylu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)