Składniki:
- 4 białka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka 2%
Do podania:
- 3 łyżki serka wiejskiego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąkę i miksujemy. Dodajemy mleko i powtarzamy jak poprzednio. Do białek dodajemy masę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Gotową masę na omlet przelewamy na patelnie z rozgrzanym olejem lub masłem. Smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażony omlet podajemy z serkiem wiejskim i powidłami.
Smacznego!