wtorek, 18 listopada 2014

Współpraca z Polsoja

Wpis dotyczy kolejnej współpracy, którą nawiązałam z firmą Polsoja. Strona internetowa oferuje w produktach dla wegetarian i wegan. Na poniższej fotografii znajdują się produktu, które otrzymałam.


W paczce znajdowało się:
  • parówki sojowe classic
  • parówki sojowe chili
  • parówki sojowe śniadaniowe
  • kiełbaski sojowe wędzone
  • tortellini
  • 2x tofu tradycyjne naturalne
  • 2x tofu tradycyjne wędzone
  • 2x tofu marynowane pasteryzowane
  • vege pasta francuska
  • vege pasta węgierska
  • pasztet sojowy tradycyjny
Z wymienionych produktów postaram się wykonać smaczne potrawy. :)

niedziela, 16 listopada 2014

sobota, 15 listopada 2014

Wrapy z papieru ryżowego

Szybkie drugie śniadanie, obiad czy kolacja? Proponuje najlepsze wrapy z papieru ryżowego. Z jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy do Decare.



Składniki:

  • 3 arkusze papieru ryżowego 
  • 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 3 liści kapusty pekińskiej
  • ketchup
Sposób przygotowania:
Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę, paprykę z ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni do zarumienienia mięsa i warzyw. W ciepłej wodzie maczamy arkusze papieru ryżowego. Na desce lub blacie układamy arkusz papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na  lekko natłuszczonej patelni pod przykrywką, aż do zarumienienia. Wrapy podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!



czwartek, 13 listopada 2014

Jogurtowy Sernik

Kto by pomyślał, że z jogurtu można upiec sernik? Nazwałabym to pseudo-sernik, gdyż w nim nie ma ani grama sera. W smaku jest bardzo delikatny, aż rozpływa się w ustach. :)



Składniki:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika lub cynamonu
  • aromat waniliowy
  • płatki owsiane

Sposób przygotowania:
Białko ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce dodajemy żółtko, mąkę, jogurt, aromat i przyprawę do sernika lub cynamon. Wszystko dokładnie miksujemy. Do białek dodajemy pozostałą masę i delikatnie mieszamy łyżką. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego na dno posypujemy płatkami owsianymi i przelewamy masę. Pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika serniczek jeszcze trzymamy ok. 10 minut.

Smacznego!