Składniki:
- słoik 1,5l
- mąka żytnia razowa typ 2000
- woda
- lniana lub papierowa chusteczka
Sposób przygotowania:
Dzień I:
Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do ponownego mieszania.
Dzień II, III, IV:
Postępujemy tak samo jak dnia pierwszego. Za trzecim dniem zakwas zacznie pachnieć i bąbelkować oraz zwiększy swoją objętość.
Dzień V:
Zakwas jest gotowy do użycia.
Przechowywanie:
Zakwas przechowujemy w ciepłym i czystym miejscu.
Jeśli chleba nie będziemy piekli zbyt często można go przechowywać w lodówce (do 7 dni, potem ponownie go dokarmiamy) okryty chusteczką lub nie dokręconą nakrętką. Przed pieczeniem wyjmujemy go 2 godziny przed, aby nabrał temperatury pokojowej.
Powodzenia!