czwartek, 9 października 2014

Zakwas żytni - krok po kroku

Każdy z nas na pewno próbował piec własne pieczywo. Od wieków wiadomo, że na zakwasie jest najzdrowsze. Parę miesięcy temu zaczęłam sama wypiekać chleb, oszczędzając pieniądze i narażanie zdrowia. Poniżej przedstawiam jak wykonać zakwas żytni - krok po kroku.



Składniki:
  • słoik 1,5l
  • mąka żytnia razowa typ 2000
  • woda
  • lniana lub papierowa chusteczka

Sposób przygotowania:

Dzień I:
Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do ponownego mieszania.

Dzień II, III, IV:
Postępujemy tak samo jak dnia pierwszego. Za trzecim dniem zakwas zacznie pachnieć i bąbelkować oraz zwiększy swoją objętość. 

Dzień V:
Zakwas jest gotowy do użycia. 

Przechowywanie:
Zakwas przechowujemy w ciepłym i czystym miejscu. 

Jeśli chleba nie będziemy piekli zbyt często można go przechowywać w lodówce (do 7 dni, potem ponownie go dokarmiamy) okryty chusteczką lub nie dokręconą nakrętką. Przed pieczeniem wyjmujemy go 2 godziny przed, aby nabrał temperatury pokojowej.

Powodzenia!


wtorek, 7 października 2014

Zupa z czerwonej soczewicy i dyni

Nigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;)



Składniki:

  • 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 startej dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!


sobota, 4 października 2014

Lunchbox #2: Gryczana z szpinakiem

Kolejna odsłona lunchbox'u. Tym razem bardzo smaczny i prosty. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy gryczanej
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • polędwica drobiowa - 2 plastry

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidora i szpinak myjemy. Pomidora kroimy w drobną kostkę, a w szpinaku odcinamy ogonki. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!