czwartek, 2 października 2014

Zupa krem z kukurydzy

Uwielbiam zupy krem, które zawierają wszystko w jednym. Na sklepowych półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :)



Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • grzanki z chleba razowego

Sposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Smacznego!


wtorek, 30 września 2014

Drożdżowe placki z dyni /wersja II/ *BEZGLUTENOWE*

Sezon jesienny na dobre się rozpoczął, a ja wykorzystuje moje zapasy. Druga odsłona placków z dyni, bo tylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I wersji.



Składniki:

  • 6g drożdży
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wody
  • ok 100g obranej dyni
  • 2 łyżki twarogu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody - mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut. Między czasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię. Po upłynięciu minut do drożdży dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Przewracamy, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki. 

Smacznego!






Kończy się miesiąc, więc pora na podsumowanie akcji "Bezglutenowy wrzesień". Na blogu pojawiło się 11 przepisów. Kilka blogów wzięło w tym udział. Jestem zadowolona z wyników. ;)

sobota, 27 września 2014

Placuszki dyniowe z twarogiem *BEZGLUTENOWE*

Dzięki mojej kochanej mamusi mam zapas twarogu i dyni. Pokochałam ja od pierwszego kęsa - piszę o dyni tym świetnym warzywie. Idealna na jesień. Nadchodzi weekend, a ten tydzień miałam bardzo ciężki, więc nie mogłam doczekać się gotowania. Takie delikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :)



Składniki:
  • ok. 100g dyni po obraniu
  • 2 łyżki twarogu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka rodzynek
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać z odwracaniem, bo są bardzo delikatne i mogą się rozwalić.

Smacznego!





+ 7 faktów o mnie

Dziękuje za nominację: Klaudia C
Nominuję: Wszystkie osoby, które skomentują ten post. :)
Zasady: Nominacja plus siedem faktów o sobie. 

1. Jestem rannym ptaszkiem - nawet w wakacje wstawałam po 5, aby zrobić śniadanie i wyprowadzić psa.
2. Nie pójdę do szkoły dopóki nie odrobię lekcji i się nie nauczę.
3. Mam starszą siostrę i starszego brata.
4. Uwielbiam zwierzęta - najbardziej psy. W przyszłości chciałbym zostać wegetarianką, bo nie mogę patrzeć na cierpienie zwierząt.
5. Uczę się w technikum technologii żywności. Ten zawód zupełnie do mnie pasuję, od tego momentu mój styl życia zmienił się o 360 stopni. 
6. Jestem typową pedantką. Wszystko u mnie musi być poukładane (dosłownie!) co do centymetra i minuty, a naczynia w kuchni po zmyciu wytarte i schowane do szafek. 
7. Mam najmniejszy pokój w całym domu, co z tego wynika mam cieplutko zimą, bo jestem strasznym zmarzlakiem!