photo © WeHeartIt
niedziela, 21 września 2014
sobota, 20 września 2014
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE*
Od dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;)
Składniki:
Składniki:
- 150g ryżu Arborio
- 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła)
- garść grzybów
- cebula
- mrożona kostka mintaja
Sposób przygotowania:
Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz.
Smacznego!
czwartek, 18 września 2014
Zupa krem z dyni *BEZGLUTENOWA*
Mogę spokojnie ogłosić, że sezon choroby się rozpoczął! Po prostu jestem ledwo żywa. Katar, kaszel i ból gardła - masakra. W takie dni pragnie się rozgrzewających posiłków. Sezon dyniowy się rozpoczął, po raz pierwszy dyni użyłam jako puree. Bardzo mi zasmakowała, więc zaprzyjaźniłam się z nią na dłużej. Rozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 2 łyżki jogurtu
- 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną i startą na grubych oczkach dynię. Gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania zupę zabielamy: 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Z garnka wyjmujemy skrzydełko, liść laurowy i ziele. Skrzydełko obieramy i dzielimy na drobne kawałki, a następnie wrzucamy ponownie do gotującej się zupy. Na koniec wszystko blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
wtorek, 16 września 2014
Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY*
Kilka postów temu pokazywałam Wam jak wykonać bezglutenowy zakwas, a w tym wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny!
Składniki:
Zaczyn:
Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka maki kukurydzianej
Chleb:
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej)
- zaczyn
- 15g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki siemia lnianego (opcjonalnie)
- 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli zużyjemy całą wodę miksujemy na najszybszych obrotach. Pod koniec dodajemy siemię i pestki. Mieszamy 10-15 minut to zwartej konsystencji (przypomina gęstą śmietanę). Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 70-80 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)