wtorek, 9 września 2014

Dyniowe placuszki *BEZGLUTENOWE*

Dynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie!



Składniki:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki puree z dyni*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • cynamon
  • mniej niż 1/2 szklanki wody/mleka

*Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę w blenderze. 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładka masę. Smażymy z obu stron na patelni beztłuszczowej. 




niedziela, 7 września 2014

sobota, 6 września 2014

Placuszki z ricottą *BEZGLUTENOWE*

Pewnego pięknego dnia wybrałam się na zakupy do Lidla. Zauważyłam w promocji ricottę. Od razu wiedziałam co z niej zrobić!



Składniki:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ricotty
  • 1 jajko
  • 30 ml wody

Sposób przygotowania:
Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie tłuszczu. 




piątek, 5 września 2014

Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE*

Pierwszy przepis z serii akcji bezglutenowej. Po raz pierwszy w życiu zrobiłam sama gofry! Byłam zachwycona, bo wyszły idealnie. Myślałam, ze moja uboga gofrownica mnie zawiedzie, a jednak nie!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego  
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody

Sposób przygotowania:
Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia, aby dobrze odstały.

Smacznego!