photo © WeHeartIt
niedziela, 7 września 2014
sobota, 6 września 2014
Placuszki z ricottą *BEZGLUTENOWE*
Pewnego pięknego dnia wybrałam się na zakupy do Lidla. Zauważyłam w promocji ricottę. Od razu wiedziałam co z niej zrobić!
Składniki:
Składniki:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ricotty
- 1 jajko
- 30 ml wody
Sposób przygotowania:
Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie tłuszczu.
piątek, 5 września 2014
Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE*
Pierwszy przepis z serii akcji bezglutenowej. Po raz pierwszy w życiu zrobiłam sama gofry! Byłam zachwycona, bo wyszły idealnie. Myślałam, ze moja uboga gofrownica mnie zawiedzie, a jednak nie!
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody
Sposób przygotowania:
Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia, aby dobrze odstały.
Smacznego!
środa, 3 września 2014
Mąka ryżowa - jak wykonać?
Nie każdy z nas mieszka w takich miastach, gdzie co krok jest sklep z zdrową lub ekologiczną żywnością. Jednak jest wiele prostych rozwiązań, a mianowicie różnorodne produkty możemy stworzyć sami! W tym wpisie zaprezentuję jak wykonać domową mąkę ryżową. Wpis jest dołączony do akcji bezglutenowej, bo ryż nie zawiera glutenu, a mąka tym bardziej. ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg ryżu białego długoziarnistego
- młynek do kawy
Sposób przygotowania:
Do młynka wsypujemy nie wielką ilość ryżu i mielimy w odstępach czasu, aby go nie przegrzać. Następnie przesiewamy przez sitko i przesypujemy do papierowej torebki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)