sobota, 26 lipca 2014

Letnie leczo

W moim regionie upały zaczęły się na dobre, co z tego wynika, że się nic nie chce robić. Chętnie cały czas bym leżała i spała, bo na nic nie mam siły... Kilka dni temu skusiłam się po raz pierwszy, aby wykonać smaczne i sycące leczo. Ogólnie szybko się je robi, bo wszystko wykonuje się na raz, a takie rzeczy lubię.


Składniki:

  • 1 niewielka pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony 

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między czasie myjemy warzywa, paprykę oczyszczamy z pestek, marchew, cebulę, cukinię obieramy, pomidora zaparzamy obieramy ze skórki - wszystko kroimy w drobną kostkę. Jeśli pierś się zarumieni dodajemy marchew i przykrywamy, aby się dusiła i zmiękła. Po kilku minutach wrzucamy wszystkie warzywa dolewamy odrobinę wody i ponownie dusimy do uzyskania zmiękczenia warzyw - co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy przyprawiamy, koncentratem pomidorowym - wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Leczo polecam podawać wraz z świeżym pieczywem.

Smacznego!


środa, 23 lipca 2014

Zupa krem z pomidorów

Kolejna zupa krem za mną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :)


Składniki:
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula)
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno pokrojonego pomidora. Wrzucamy do garnka i gotujemy następne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, jogurt naturalny lub grecki i ewentualnie łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po wszystkim wyjmujemy: skrzydełko, liść laurowy i ziele angielskie - wszystko miksujemy. W moim przypadku zupa była podawana z kaszą gryczaną.

Smacznego!


poniedziałek, 21 lipca 2014

Omlet kukurydziany ze szpinakiem

Ciągle kombinując w kuchni na śniadanie zaoferowałam sobie omlet kukurydziany. Brzmi śmiesznie, ale w smaku dorównuje zwykłemu omletowi. Obawiałam się, że mi nie urośnie tak jak trzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet!


Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • garść szpinaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i słodką paprykę - wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Szpinak myjemy, osuszamy i obcinamy ogonki - dodajemy do pozostałych składników. Na koniec ponownie wszystko mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię (dodajemy ok. 1,5 łyżki oleju). Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!