sobota, 7 czerwca 2014

Truskawkowy zawrót głowy

Sezon na truskawki w pełni, więc pora to wykorzystać. Tegoroczny rok szybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam się doczekać kiedy ich skosztuje, ale byłam cierpliwa i czekałam na krajowe polskie truskawki, bez dodatków jakich zbędnych substancji chemicznych. Jak zawsze kupuje od zaufanych mi sprzedawców i mam świadomość, że są w 100% naturalnie uprawiane.



Dlaczego warto jeść truskawki?
- Przede wszystkim zawierają witaminy:

  • witamina C
  • witamina A
  • witamina E
  • witamina B1
  • witamina B2
  • witamina B3
  • witamina B6
  • witamina PP
- obniżają poziom cholesterolu
- oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn
- dostarczają mikro i makroelementów: wapń, potas, fosfor, magnez
- zawarty w nich błonnik prawidłowo kumuluję pracę jelit, zapobiega zaparciom
- nie tuczą, spalają tłuszcz, więc każdy może je spożywać (z wyjątkiem osób na nie uczulonych)





Ja wprost uwielbiam truskawki i mogę je jeść na wiele sposobów!

niedziela, 1 czerwca 2014

piątek, 30 maja 2014

Lody truskawko - bananowe

W ubiegły weekend, kiedy było naprawdę gorąco postanowiłam zrobić szybkie, tanie, a zarazem zdrowe lody. Również miałam po raz pierwszy w tym roku spróbowania polskich truskawek. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu.



Składniki:

  • 1 duży banan
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki. Czekamy, aż wszystko dokładnie się zmiksuje. Do foremek specjalnych do lodów przelewamy koktajl. Szczelnie zamykamy i wkładamy na dobę do zamrażalnika.

Smacznego!


środa, 28 maja 2014

5 porcji dziennie

Od małego uczono i wmawiano nam, że jedzenie owoców i warzyw jest korzystne, gdyż stajemy się bardziej odporni na choroby. Dlaczego właśnie jedzenie warzyw i owoców jest dla nas potrzebne? W nich znajduje się mnóstwo pożytecznych witamin, które sprawiają, że jesteśmy zdrowsi i szczęśliwsi!



Prawidłowe dzienne zapotrzebowanie w witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach wynosi 5 porcji, czyli trzy razy dziennie powinniśmy konsumować warzywa, a dwie porcje - owoce. Dlaczego tylko dwie porcje owoców? Otóż dlatego, że owoce zawierają cukry, czyli fruktozę, które powodują tycie osób, które mają do tego skłonność (jeśli owoc ma wysoki indeks glikemiczny), więc spożywamy to z umiarem. Warzywa to bogactwo soli mineralnych i wody, więc możemy je jeść bez ograniczeń, wręcz do każdego posiłku! Od tego nie tyjemy, bo człowiek w 70% składa się z wody, a warzywa zawierają jej bardzo dużo, więc jedno w drugie wchodzi.

Poniżej przedstawiam informacje na temat owoców i warzyw o wysokim indeksie glikemicznym*.

Owoce:

  • banan dojrzały 60
  • melon 60
  • morele z puszki 60
  • ananas z puszki 65
  • rodzynki 65
  • daktyle suszone 70
  • arbuz 75
Warzywa:

  • ziemniaki 70 - 90
  • kukurydza 70
  • burak 64
  • dynia 75
  • groszek zielony 40
  • fasola kolorowa 45
  • rzepa


Indeks glikemiczny - określa szybkość ciśnienia krwi w organizmie po spożyciu danego produktu. 

                                                                                               photo © Google