Sezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów.
Składniki:
Spód i kruszonka:
Składniki:
Spód i kruszonka:
- 1 jajo
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Mus:
- 500g truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut.
W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym ogniu, aż do puszczenia soku. Do gotującego musu dodajmy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Po upływie czasu do natłuszczonej formy wkładamy ciasto z lodówki. Pieczemy przez 15 minut. Następnie dodajmy mus z truskawek oraz ciasto z zamrażalki, które ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy przez kolejne 20 minut.
Smacznego!
Pyszny, czerwcowy deser :-)
OdpowiedzUsuńMmm piękna wyszła :)
OdpowiedzUsuńTaka bezglutenowa wersja też musi smakować!
OdpowiedzUsuńCzy ta mąka gryczana nie psuje smaku ciasta? Nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńNie. Mąka jest nie wyczuwalna. :)
Usuń