czwartek, 19 maja 2022

Sernik z musem gruszkowym

Sernik jest takim ciastem, że można go przygotowywać na każdą okazję lub też bez! Przedstawiam super opcję na przygotowanie tegoż ciasta w wersji bardzo lekkiej z dodatkiem musu gruszkowego! Mmm...!



Składniki:
Masa serowa
  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu 
  • 100g banana bez skórki
  • 200g kvargu naturalnego
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 30g mini herbatników - na spód
Mus
  • 350g gruszek bez skórki + odrobina wody
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 5g erytrytolu
  • szczypta cynamonu 
Sposób przygotowania:
Mus
Gruszki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody. Prażyć do wchłonięcia wody. Dodać erytrytol i cynamon. Wystudzić. 
Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem. Dodać rozgniecionego banana, mąkę ziemniaczaną i kvarg. Całość dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Spód natłuszczonej formy wyłożyć mini herbatnikami. Nałożyć masę serową, a następnie wystudzony mus gruszkowy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

2 komentarze: