czwartek, 28 kwietnia 2022

Zupa krem selerowo-pietruszkowa z chlebem proteinowym

Zupy krem z warzyw doskonale nadają się na każdą okazję czy o o każdej porze roku. Moją propozycją jest wykorzystanie selera, pietruszki oraz ziemniaka, a jako dodatek chlebek czyste ziarno od Beak Beak



Składniki:

  • 225g żołądków drobiowych
  • 300g selera korzeniowego
  • 150g pietruszki
  • 100g ziemniaka
  • przyprawy: jarzynka bez soli, czosnek granulowany, pieprz czarny, koperek suszony, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 1l wody
  • chleb proteinowy

Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze porcje. Umieścić w garnku i zalać zimną woda. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone na mniejsze porcje warzywa. Całość gotować kolejne 10 minut. Kolejno wrzucić przyprawy i gotować jeszcze ok. 5-10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Wyjąć żołądki, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dokładnie zblendować na gładki i gęsty krem. Podawać z chlebek proteinowym.

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Brzmi ciekawie, ale zastanawiam się, czy można zrezygnować z żołądków i zrobić wersję wege? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń