wtorek, 22 marca 2022

Ciasto z migdałami i białą czekoladą

Połączenie migdałów od Bee.pl i białej czekolady? Brzmi bardzo ciekawie! Warto upiec takie banalne ciasto, a jego przygotowanie zajmie chwilę! 

Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E wspomagająca prawidłową regenerację naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona. Ponadto warto wspomnieć, że migdały dostarczą organizmowi również składniki mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Co więcej kluczowymi składnikami są przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.



Składniki:

Ciasto

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 150g banana bez skórki
  • 140g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 20g migdałów
  • 25g białej czekolady
  • aromat
Polewa
  • 25g białej czekolady
  • 10g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekane migdały oraz białą czekoladę (obtoczyć je w odrobinie mąkę - w celu zapobiegania opadnięcia na dno). Masę wymieszać łyżką i przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto ostudzić i wyjąć z formy.

Polewa
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z olejem kokosowym. Polać powierzchnię ostudzonego ciasta. Odstawić na 2-3 godziny w celu zastygnięcia polewy.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz