wtorek, 15 lutego 2022

Mascarponiks z makiem

Z całego serca polecam przygotować ciasto z wykorzystaniem serka mascarpone od Moja Formagia i maku! Deser jest bardzo delikatny, aż rozpływa się w ustach! Dodatek powoduje, że wypiek jest wyjątkowy!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 250g serka mascarpone
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 20g maku niebieskiego
  • aromat
  • 40g herbatników

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz mak niebieski. Całość wymieszać za pomocą szpatułki. Na spód natłuszczonej formy nałożyć herbatniki. Przelać masę ciasta. Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mascarpone i mak - pyszne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem, brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham mak, mogłabym jeść świąteczne makowce co niedzielę <3 Ten przepis wygląda interesująco, na pewno spróbuję! Ogromny plus za brak białego cukru;)

    OdpowiedzUsuń