czwartek, 16 września 2021

Ciasto orkiszowe z wiśniami

Uwielbiam wykorzystywać mąkę orkiszową do wypieków! Zawiera cenne źródło błonnika pokarmowego, które powoduje lepsze trawiennie oraz zaspokaja na dłużej głód. Super pomysłem jest wykonanie ciasta z wiśniami drążonymi, które idealnie nadają się do wypieków oraz deserów od Vortumnus.




Składniki:
  • 2 jaja
  • 60g erytrytolu
  • 40ml oleju rzepakowego
  • 140g mąki orkiszowej
  • 5g proszku do pieczenia
  • aromat
  • 50g odsączonych wiśni drążonych 

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię ułozyć wiśnie drążone. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz