czwartek, 22 lipca 2021

Rosół z udek kaczki i makaronem

Rosół jak mówi tradycja jest spożywany w niedzielę przy wspólnym stole z rodziną! Warto wypróbować rosół z kaczki. Smak jest o wiele lepszy niż z tradycyjnego kurczaka! 





Składniki:
2-4 porcje
  • 2 szt udek z kaczki 
  • 100g makaronu suchego
  • 2 szt marchewki
  • 20g suszonej włoszczyzny
  • jarzynka bez soli 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie 
  • 2l wody

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone udka kaczki zalać w garnku zimną wodą. Gotować ok. 1 godziny. Dodać pokrojone marchewki, suszoną włoszczyznę, jarzynkę bez soli, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować kolejne 30 minut.

W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wodzie wrzucić makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz