czwartek, 17 czerwca 2021

Sernik bananowy z polewą z białej czekolady

Idealne do niedzielnej kawki czy herbatki! Ciasto przygotowuje się w mik, ale również szybko znika z talerza!


Składniki:

Spód

  • 100g mąki orkiszowej
  • 25g erytrytolu
  • 50g oleju kokosowego
  • 30ml zimnej wody
Masa serowa
  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 10g oleju kokosowego
  • 250g twarogu chudego w kosce
  • 100g (1 szt.) banana
  • 40g skrobi ziemniaczanej
Polewa
  • 30g białej czekolady
  • 10g oleju kokosowego 

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę i erytrytol. Dodać olej kokosowy oraz zimną wodę. Całość dokładnie zagnieść i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyłożyć w natłuszczonej formie. 

Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać olej kokosowy, rozgniecionego banana, twaróg i skrobię ziemniaczaną. Całość zblendować na gładką masę. Surowe ciasto przelać na spód. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.

Polewa
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać powierzchnię ostudzonego ciasta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz