wtorek, 15 czerwca 2021

Chlebek kukurydziano-ryżowy

Niniejszy chlebek jest pozbawiony glutenu, gdyż kukurydza i ryż jego nie zawierają. Gluten jest mieszaniną dwóch białek - gliadyny i gluteiny. Uprzednio wymienione białka sprawiają, że wypiek jest bardziej sprężysty, skórka jest równomierna i smak jest charakterystyczny. Zachęcam do wypróbowania tego chlebka w ramach zamiany tego popularnego "pszennego".



Składniki:
  • 110g mąki kukurydzianej
  • 110g mąki ryżowej
  • 5g drożdży świeżych
  • 5g soli
  • 5g cukru
  • 250ml ciepłej wody 
  • 20ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać oba rodzaje mąk. Dodać rozkruszone drożdże, sól, cukier, wodę oraz olej rzepakowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Masę przelać do natłuszczonej formy. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


1 komentarz: