czwartek, 18 marca 2021

Zupa ogórkowa z piersią kurczaka i kaszą kuskus

Ogórki kiszone są bogate w bakterie fermentacji mlekowej głownie Lactobacillus i Streptococcus, a co więcej wspomagają prawidłową pracę jelit! Zupa ogórkowa to doskonały posiłek w okresie jesienno-zimowym, gdyż właśnie o tej porze roku brakuje świeżych warzyw. 




Składniki:
  • 100g piersi kurczaka
  • 50g suchej kaszy kuskus
  • 400g ogórków kiszonych
  • 100ml wody z ogórków
  • 10g suszonej włoszczyzny 
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 1l wody

Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone odsączyć z wody, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 1l wody, zagotować. Wrzucić suszoną włoszczyznę oraz przyprawy, chwilę gotować. Kolejno dodać starte ogórki oraz wodę z nich i pierś kurczaka. Całość gotować ok. 10-15 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę ogórkową. najlepsza! Ja ostatnio też zaczynam kupowac takie gotowe ogórki, świetna sprawa. Tych jeszcze nie miałam.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zupa! Bardzo smaczna i całkiem szybka w przygotowaniu:) Jeszcze mam ten plus, że ogórki kiszone co roku dostaję od dziadków z ich własnego ogródka:)

    OdpowiedzUsuń