wtorek, 30 marca 2021

Sernik dwukolorowy z sera koziego

Kto by pomyślał, że z sera koziego można przygotować sernik? A można i to w dodatku dwukolorowy! 



Składniki:

Spód:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 20g erytrytolu
  • 50g oleju kokosowego
  • 20ml zimnej wody

Masa serowa:

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę i erytrytol, dodać olej kokosowy i wodę. Całość bardzo dokładnie i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu spód przełożyć do natłuszczonej formy. Piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Następnie białka dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Odlać połowę masy do innej miski, dodać kakao i wymieszać. Masę serową bez twarogu przelać na upieczony spód, a następnie masę serową z kakao. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. Ojeju, ale bym teraz zjadła takie ciasto! Gęste, mokre i wygląda na mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń