Kto by pomyślał, że z sera koziego można przygotować sernik? A można i to w dodatku dwukolorowy!
Składniki:
Spód:
- 100g mąki orkiszowej
- 20g erytrytolu
- 50g oleju kokosowego
- 20ml zimnej wody
Masa serowa:
- 2 jaja
- 50g erytrytolu
- 40g mąki ziemniaczanej
- 200g twarogu naturalnego koziego
- 10g kakao
Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę i erytrytol, dodać olej kokosowy i wodę. Całość bardzo dokładnie i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu spód przełożyć do natłuszczonej formy. Piec przez 10 minut w 180 stopniach.
Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Następnie białka dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Odlać połowę masy do innej miski, dodać kakao i wymieszać. Masę serową bez twarogu przelać na upieczony spód, a następnie masę serową z kakao. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.
Ojeju, ale bym teraz zjadła takie ciasto! Gęste, mokre i wygląda na mega pyszne!
OdpowiedzUsuń