czwartek, 14 stycznia 2021

Tofurnik z polewą krówkową

 Zupełnie wegański tofurnik z polową krówkową, a ponadto w środku jest czekolada! Same pyszności, mmm. 



Składniki:

Spód

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g erytrytolu
  • 50g oleju kokosowego
  • 30ml zimnej wody

Masa tofurnikowa

  • 540g (3 kostki) tofu naturalnego
  • 80g erytrytolu
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny
  • 50g czekolady z orzechami + 5g mąki ziemniaczanej
Polewa

Sposób przygotowania:
Spód
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem, olejek kokosowym i zimną wodą. Całość dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Masa tofurnikowa
Do miski wrzucić odsączone tofu, erytrytol, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Całość dokładnie zblendować za pomocą blendera ręcznego. Czekoladę posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do masy tofurnikowej i wymieszać za pomocą szpatułki.

Po upływie czasu wyjąć z lodówki spód. Rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na spód wlać masę tofurnikową. Całość piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Po ostudzeniu ciasto wyjąć. Krówki podgrzać w mikrofalówce i bardzo szybko polać powierzchnię ciasta. Udekorować płatkami czekoladowymi.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ale pysznie wygląda <3 Vegan ciasta to najlepsza rzecz na świecie!

    OdpowiedzUsuń