Pełnoziarnista tarta z masą mascarponową jest niebiańska! Dodatek mandarynek sprawia, że deser posiada smak słodko-kwaśny. Mniam!
Składniki:
Spód
- 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10g erytrytolu
- 60g zimnego masła 82%
- 30ml zimnej wody
Krem
- 125g zimego serka śmietanowo-kremowego typu włoskiego- mascarpone
- 50ml zimnej śmietanki 36%
- 10g erytrytolu
- 400g mandarynek
Sposób przygotowania:
Spód
W misce wymieszać i zagnieść mąkę, erytrytol, zimne masło i zimną wodę. Z ciasta uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie spód upiec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Krem
W misce ubić na sztywną masę zimny serek śmietankowo-kremowy i śmietankę 36% z erytrytolem. Krem nałożyć na upieczony i bardzo dobrze schłodzony spód. Na wierzch ułożyć mandarynki. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego!
Już sobie wyobrażam, jak musi obłędnie pachnieć!
OdpowiedzUsuń