wtorek, 5 stycznia 2021

Pełnoziarnista tarta z mascarpone i mandarynkami

Pełnoziarnista tarta z masą mascarponową jest niebiańska! Dodatek mandarynek sprawia, że deser posiada smak słodko-kwaśny. Mniam!



Składniki:

Spód

  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g erytrytolu
  • 60g  zimnego masła 82%
  • 30ml zimnej wody

Krem

Sposób przygotowania:
Spód
W misce wymieszać i zagnieść mąkę, erytrytol, zimne masło i zimną wodę. Z ciasta uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie spód upiec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Krem
W misce ubić na sztywną masę zimny serek śmietankowo-kremowy i śmietankę 36% z erytrytolem. Krem nałożyć na upieczony i bardzo dobrze schłodzony spód. Na wierzch ułożyć mandarynki. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego!

1 komentarz: