czwartek, 6 lutego 2020

Ciasto drożdżowe na słodko

Ciasto drożdżowe rzadko u mnie gości, więc postanowiłam to nieco odmienić. Bardzo szybkie, jak zwykle to u mnie wychodzi, bo nie lubię na nic czekać. Przygotowanie jak i pieczenie to niecała godziną. ;)



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić erytrytolem, cukrem trzcinowym, nie ksylitol!)
  • 3g suszonych drożdży lub 10g świeżych
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, wbić jaja, dodać olej i syrop klonowy oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja powinna być lekko kleista, ale "luźna". Wyrobione ciasto odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu przenieść do natłuszczonej formy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi Piec przez 30 minut w 180 stopniach,

Smacznego!

2 komentarze: