czwartek, 21 listopada 2019

Tarta gruszkowa pod chmurką

Uwielbiam piec ciasta, ale bardzo rzadko przygotowuje tarty. Pora to zmienić! Poniżej prezentuje bardzo oryginalną wersje, bo z gruszką i pod chmurką! Mmm...



Składniki:
Spód

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki erytrytolu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
Nadzienie
  • 2 gruszki
  • 2 tabletki słodziku
  • cynamon 
"Chmurka"
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka erytrytolu

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski dodać oddzielone od białek żółtka, mąkę, olej kokosowy i erytrytol. Wszystko dokładnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Po upływie czasu spód umieścić na natłuszczonej formie. Na kuć widelcem. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.

Nadzienie
Umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach gruszki. Prażyć z słodzikiem i cynamonem. Po upływie czasu od wyjęcia spodu z piekarnika, nałożyć na wierzch.

"Chmurka"
Białka ubić z erytrytolem na sztywną pianę. Nałożyć na wierzch nadzienia.

Piec przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz