wtorek, 29 października 2019

Kotleciki z fasoli i kaszą jaglaną

Wegetariańskie kotleciki z dodatkiem kaszy jaglanej i mnóstwem przypraw! Warto zrezygnować z mięsa na rzecz strączków!



Składniki:
6-8 kotlecików

  • 2 jaja
  • 240g (1 puszka) białej fasoli
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, papryka wędzona
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę jaglaną. Gotować do wchłonięcia wody. Fasolę przepłukać pod zimną wodą, odsączyć. Wsypać do miski i wbić jaja. Zblendować na gładką masę. Dodać ostudzoną kaszę, mąkę i przyprawy. Całość wymieszać. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem nakładać łyżką kotleciki. Pieć przez 15 minut w 180 stopniach.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz