czwartek, 31 października 2019

Ciasto marchewkowe z masą jogurtową

Ciasto z warzywa na słodko?! Brzmi ciekawie i kusząco. Nie jest zbyt czasochłonne, ale potrzeba cierpliwości. Idealne dla gościa!



Składniki:
Ciasto
  • 2 jaja
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • marchew
  • płatki migdałów do dekoracji 
Masa:
  • 300g (2 jogurty greckie)
  • 10g żelatyny + gorąca woda
  • 10 tabletek słodziku

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy i pozostałe składniki (oprócz marchwi). Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą na tartce o grubych oczkach marchew. Wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Masa
Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać słodzik. Całość wymieszać. Kolejno dodać jogurty. Dokładnie wymieszać i odstawić na o k 15 minut do stężenia. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą i na wierzch również. Udekorować płatkami migdałowymi. 

Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz