Ciasto z warzywa na słodko?! Brzmi ciekawie i kusząco. Nie jest zbyt czasochłonne, ale potrzeba cierpliwości. Idealne dla gościa!
Składniki:
Ciasto
- 2 jaja
- 4 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
- marchew
- płatki migdałów do dekoracji
Masa:
- 300g (2 jogurty greckie)
- 10g żelatyny + gorąca woda
- 10 tabletek słodziku
Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy i pozostałe składniki (oprócz marchwi). Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą na tartce o grubych oczkach marchew. Wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35 minut w 180 stopniach.
Masa
Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać słodzik. Całość wymieszać. Kolejno dodać jogurty. Dokładnie wymieszać i odstawić na o k 15 minut do stężenia. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą i na wierzch również. Udekorować płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz