Uwielbiam posiłki na słodko, więc piekę je jak najczęściej! W moim ogrodzie miałam jeszcze rabarbar, więc postanowiłam go wykorzystać w postaci wypieku. Rodzina była zachwycona słodkością, więc znikło w mgnieniu oka!
Składniki:
- 4 jaja
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 duży banan
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
- 1/2 szklanki wody
- +- 500g rabarbaru + 1 łyżka ksylitolu
- płatki migdałowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy ksylitolem. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby warzywo puściło sok.
Jaja ucieramy z ksylitolem i olejem kokosowym na puszystą pianę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon, aromat i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Kolejno układamy rabarbar, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń