wtorek, 17 lipca 2018

Jaglano-migdałowa szarlotka

Z szarlotką kombinuję na wszelkie sposoby. Wykorzystuje maki jakie mam w swojej kuchni i z każdej wychodzą! Napiszę tylko, że szarlotka znikła w mgnieniu oka - rodzina była zachwycona! :)



Składniki:
Spód:

  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki erytrytolu
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g oleju kokosowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Mus:
  • 3-4 średnie jabłka
  • 2 łyzki erytrytolu
  • cynamon
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 30g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Spód:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki. Całość dokładnie zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut.

Mus:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy erytrytol i cynamon. Dusimy przez ok. 10 minut. Ostudzić.

Kruszonka:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 10 minut.

Po upływie czasu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadzamy spód ciasta. Następnie rozsmarowujemy mus i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze: