czwartek, 9 listopada 2017

Ciasto budyniowe z pomarańczą

Zbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ertrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat pomarńczowy
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Do natłuszczonej formy warstwami wlewamy masę i układamy pomarańczę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Pomarańcza kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomarańczowe ciasta bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i pachnące -:) Zjadła bym całe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto! Z przyjemnością skosztowałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, świetny pomysł! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis :) Ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń