czwartek, 8 czerwca 2017

Tarta z musem truskawkowym i kruszonką

Sezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów.




Składniki:
Spód i kruszonka:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 kostka masła 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
Mus:
  • 500g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut. 

W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym ogniu, aż do puszczenia soku. Do gotującego musu dodajmy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Po upływie czasu do natłuszczonej formy wkładamy ciasto z lodówki. Pieczemy przez 15 minut. Następnie dodajmy mus z truskawek oraz ciasto z zamrażalki, które ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy przez kolejne 20 minut.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Taka bezglutenowa wersja też musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ta mąka gryczana nie psuje smaku ciasta? Nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Mąka jest nie wyczuwalna. :)

      Usuń