czwartek, 4 maja 2017

Tarta kokosowa z serkiem mascarpone i galaretką

Ostatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i galaretką z dodatkiem winogron.


Składniki:
Spód:

  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 250g (1 opakowanie) serka mascarpone
  • 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki ksylitolu
Wierzch:
  • winogrona
  • 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody

Sposób przygotowania:
Spód:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa bardzo szybko tężeję, więc od razu nakładamy na ostudzony spód. Na masę układamy umyte i oczyszczone winogrona. 

Wierzch:
Na wierzch wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Tartę odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie :)
    Ja już dawno tarty nie piekłam... Najwyższy czas nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała i bardzo smakowita tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się prezentuje, a po składnikach widać że pyszny:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tarty i na słodko i na słono, Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda, fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, od razu zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. WYGLĄDA NIEZIEMSKO :p to zdecydowanie ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis i bardzo apetyczne ciasto. Mąka kokosowa jest super w różnych wypiekach i deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie :) Uwielbiam tarty, ten przepis zdecydowanie dla mnie ;):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietny pomysl na wykorzystanie winogron :)

    OdpowiedzUsuń