Serniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam!
Składniki:
Masa:
Składniki:
Masa:
- 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President
- 2 jajka
- 1/2 szklanki erytrolu
- 2 łyżki nasion chia
- 50g suszonej żurawiny + mąka do obtoczenia
- aromat
Spód:
- 100g (25 sztuk) suszonych daktyli
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki kokosowej
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi i mąką kokosową. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Spód zapiekamy w rozgrzanych piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.
Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Muszę zapisać sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuń