wtorek, 20 grudnia 2016

Amarantusowy omlet z jabłkiem

Omlety przygotowuję na różnorodny sposób. Zawsze inaczej. Tym razem postanowiłam użyć mąki z amarantusa, a dodatkowo dodać soczyste jabłko. Pycha!




Składniki:
  • 2 jajka
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki z amarantusa
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • jabłko

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmm, pycha! Kocham wszystko co jest z dodatkiem mąki z amarantusa.:) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię omlety. Najlepsze śniadanie pod słońcem :D Tylko ja nigdy nie słodzę. Jak widzę tyle słodzika to aż się skrzywiłam. Próbowałaś całkiem bez słodzenia? Też jest dobry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się doda kilka tabletek słodziku do dania to nikt nie umrze. Wszystko z umiarem. :)

      Usuń
  3. Robiłam kiedyś taki z jabłkiem i bardzo fajnie się komponuje, Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny, muszę wypróbować, koniecznie z tym jabłkiem i cynamonem, bo ostatnio dostałam pyszne jabłka z ogrodu rodziców :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis :) Mąka z amarantusa sprawdza się też jako dodatek do naleśników i racuchów.

    OdpowiedzUsuń