czwartek, 28 stycznia 2016

Smażona gruszka w wegańskim cieście owsianym

Od czasu do czasu przeciętny człowiek powinien odstawić nabiał i mięso nie tylko w celach etycznych, ale również i zdrowotnych. Tym razem przygotowałam gruszkę w wegańskim cieście, które na surowo jest bardzo gęste, a po usmażeniu bardzo chrupkie.



Składniki:

  • 1 gruszka świeża lub w syropie
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka siemię lnianego mielonego + 3 łyżki wrzącej wody 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml wody gazowanej
  • aromat pomarańczowy
  • olej kokosowy 

Sposób przygotowania:
W szklance mieszamy siemię z wodą, następnie do miski dodajemy mąkę, gotowe siemię, proszek do pieczenia, cynamon, aromat i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokrojoną gruszkę - mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem koksowym, aż do zarumienienia.

Smacznego!
 

12 komentarzy:

  1. Łał, świetne danie, gruszki powoli stają się moimi ulubionymi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Akurat mam gości w weekend, więc chyba już wiem, co im zaserwuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Składniki bombowe! W życiu nie wpadłabym, by połączyć ze sobą gruszkę, siemię lniane i olej kokosowy. Muszę wypróbować, bo mieszanka jest, co najmniej, egzotyczna!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Składniki super, tylko chyba trochę się rozpada przy smażeniu, hmm? Często mój omlet ląduje na talerzu w takiej formie xD

    www.eatsmart4ever.blogspot.com <- u mnie o owsiance, z przymrużeniem oka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak rozpada, ale ciasto bardzo chrupkie. :)

    OdpowiedzUsuń