środa, 11 listopada 2015

Placuszki z miodem i przyprawą korzenną

Jesienna chandra panuję, w powietrzu czuć jesień, chociaż temperatura na to nie wskazuje. W mieszkaniach atmosfera typowa na tą porę roku. Z szuflady wyjęłam przyprawę korzenną, a z szafki miód, który naprawdę symbolizuje polską złotą jesień...  Zachęcam do usmażenia prostych i bardzo smacznych placuszków. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu naturalnego 
  • 6 łyżek mleka 

Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia miód i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia z obu stron. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. oj, nie mów proszę o chandrze, cały czas walczę z nią, a przecież jest dopiero połowa listopada i do wiosny jeszcze tyl czasu :( a placuzki jak zawsze wyszły przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też popadłam w listopadową melancholię, więc chyba pójdę za Twoim przykładem i zrobię takie placuszki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. korzennych placków jeszcze nie jadłam, a takie smaki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń