wtorek, 27 października 2015

Jesienna zupa krem z warzyw

Od kilku dni jestem już z powrotem w Polsce, więc powracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych i tzw. czystej michy. Na pierwszy ogień poszła warzywna zupa krem. :)



Składniki:

  • 1 marchew
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 średni pomidor 
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, jarzynka, liść laurowy, 2 ziela angielskie, susz warzywny
  • woda

Sposób przygotowania:
Na wrzącą wodę wrzucamy skrzydełka. Po kilku minutach dodajemy obrane, umyte i pokrojone warzywa (oprócz pomidora). Następnie dodajemy pomidora i przyprawy. Po ugotowaniu zupę miksujemy na gęsty krem.  

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy! :) Ja często takie zupy robię bez mięsa, ale taka "bogatsza" wersja też może być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i też teraz robię często, ale bez selera i pietruszki, bo nie przepadam za tymi warzywi, natomiast zielona pietruszka i seler naciowy jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń