sobota, 21 lutego 2015

Mini kotleciki z ciecierzycy z frytkami z batata

Kiedy nadchodzi weekend mogę sobie porządzić się w kuchni. Uwielbiam eksperymentować, raz wyjdzie lepiej, a raz gorzej, ale nigdy się nie poddaję. Poniżej przedstawiam Wam kolejny prosty posiłek. Kotleciki z ciecierzycy i frytki z batatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy.



Składniki:

Mini kotleciki:
(3 sztuki)
  • 25g ciecierzycy (przed namoczeniem)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • mielona ostra papryka
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • olej

Frytki:
  • 100g batata 
  • 1 łyżka oliwy z oliwy lub oleju
  • zioła prowansalskie
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą na noc. Następnie przepłukujemy ją wodą i gotujemy ok. 30 minut. Kolejno blendujemy ją z czosnkiem i przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju.


Batata obieramy, kroimy w paski, myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.20-25 (w zależności od wielkości frytek).

Cały posiłek zjadamy od razu.

Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek, fajne te fryteczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, Kotleciki z ciecierzycy muszę spróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny zestaw, bardzo lubię takie kotlety i bataty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszą mnie te koteciki z ciecierzycy, musze w końcu wypróbować. A frytki z batata pychota, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zawsze cudowny i wartościowy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Koniecznie muszę spróbować frytki z batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już wiem co jutro robię na kolacje , będą frytki ze słodkich ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam ugotowana ciecierzyce. Mam bataty.... Bede odgapiac😀

    OdpowiedzUsuń