wtorek, 2 września 2025

Migdałowy serniczek cynamonowo-rodzynkowy z bananem i figą

Szybciutki, delikatny, aż rozpływający się w ustach migdałowy serniczek z użyciem serka roślinnego z orzechów nerkowca  o smaku cynamonowo-rodzynkowym od Miss Lemon!



Składniki:

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, serek roślinny, aromat oraz mąkę - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć umytą i pokrojoną w plastry świeżą figę. Piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

poniedziałek, 1 września 2025

Współpraca z "Miss Lemon"

"Miss Lemon" jest polską marką prowadzoną przez dwie przesympatyczne Panie, które stanowią pasjonatki połączone wiedzę dyplomowanego dietetyka oraz technologa żywności, tworzących roślinne serki z orzechów nerkowca. 

Fromaż - wegański serek powstaje tylko i wyłącznie z naturalnych składników, ale również przypraw tj. sól, pieprz, cynamon. 

Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:

  • fromaż serek roślinny z orzechów nerkowca klasyczny
  • fromaż serek roślinny z orzechów nerkowca ze szczypiorkiem
  • fromaż serek roślinny z orzechów nerkowca z cynamonem i rodzynkami
  • fromaż serek roślinny z orzechów nerkowca z makiem i sezamem
  • fromaż serek roślinny z orzechów nerkowca z suszonymi pomidorami






  • Zapraszam do zakupów!

    Już wkrótce na blogu przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

    piątek, 29 sierpnia 2025

    Serniczek z musem śliwkowym i kremem orzechowo-czekoladowym

    Aksamitny, bardzo delikatny serniczek z musem śliwkowym oraz kremem orzechowym o smaku czekolady z orzechami laskowymi od Nutura!



    Składniki:
    Serniczek
    • 2 jaja
    • 50 g erytrytolu
    • 200 g serka naturalnego
    • 40 g budyniu śmietankowego
    • aromat śmietankowy
    Mus

    Sposób przygotowania:
    Serniczek
    Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać budyń, aromat oraz serek naturalny. Całość dokładnie, delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy.

    Mus
    Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki o pokroić na mniejsze porcje. Wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać erytrytol. Prażyć ok. 15 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Po upływie czasu, aż mus będzie całkowicie gęsty dodać krem oraz skrobię - dokładnie wymieszać. Gotowy mus polać powierzchnię serniczka.

    Całość piec przez 35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego!