poniedziałek, 11 sierpnia 2025

Placuszki cukiniowo-marchewkowe z ketchupem bez dodatku cukru

Sezonowe placuszki z wykorzystaniem cukinii, marchewki, a główny dodatek do ketchup bez dodatku cukru od Winiary


Składniki:

2 porcje

  • 2 jaja
  • 50 g mąki pszennej z płaskurki lub pełnoziarnistej
  • 400 g cukinii
  • 100 g marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  • 30 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 30 g ketchupu bez dodatku cukru 

Sposób przygotowania:
Cukinię i marchewkę dokładnie umyć. Marchewkę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wbić jaja. Dodać mąkę, warzywa i przyprawy. Placuszki smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z ketchupem i swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

niedziela, 10 sierpnia 2025

czwartek, 7 sierpnia 2025

Pełnoziarniste gofry z owocami liofilizowanymi i serkiem wiejskim

Szybkie i bardzo proste pełnoziarniste gofry z owocami liofilizowanymi od Lyove i serkiem wiejskim. Pycha!



Składniki:

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę i wodę - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać na bardzo rozgrzaną gofrownicę. Smażyć przez 7-8 minut. 

Serek wiejski wymieszać z owocami liofilizowanymi. 

Gofry podawać z serkiem wiejskim i ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

środa, 6 sierpnia 2025

Burgery wołowe z bułką twarogową, warzywami i ketchupem bez dodatku cukru smażone w air fray'erze

Obiad, czy kolacja na wypasie?! Otóż tak! Burgery wołowe z bułką twarogową, a jako dodatek ketchup pikantnego od Winiary oraz mnóstwo warzyw!



Składniki:
2 porcje
Bułki twarogowe
  • 1 jajo
  • 250 g twarogu chudego klinek
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
Dodatki
  • 200 g burgerów wołowych
  • 125 g mozzarelli light
  • 30 g ketchupu pikantnego
  • 20 g majonezu light
  • 50 g szpinaku świeżego
  • 100 g pomidora
  • 50 g ogórka kiszonego
  • 50 g cebuli czerwonej 
Sposób przygotowania:
Bułki twarogowe
Do miski wbić jajo, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz wrzucić twaróg. Całość dokładnie zagnieść na gładką masę. Wilgotną dłonią uformować bułki. Włożyć do air fray'ra i smażyć przez 20 minut w 180 stopniach (odwracając na drugą stronę po upływie połowy czasu.

Dodatki
Pomidora umyć i pokroić w plastry. Ogórka pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka. Mozzarellę pokroić w plastry. 

Burgery smażyć w air fray'erze przez 12 minut w 180 stopniach (obracając na drugą stronę po upływie połowy czasu). 

Gotowe półki ostudzić, przekroić na pół i obie części posmarować ketchupem i majonezem. Nałożyć burgera i pozostałe dodatki. 

Smacznego!