czwartek, 17 kwietnia 2025

Tofu wędzone z bukietem warzyw, pieczarkami i makaronem spaghetti smażone w air fray'erze

Pełnowartościowe danie, wegańskie oraz wegetariańskie. Wariacja smaków przekona nawet niejadków, ale też przeciwników weganizmu, czy wegetarianizmu. W roli głównej tofu wędzone i makaronem spaghetti durum od Czarnieckie Makarony!



Składniki:
  • 90 g tofu wędzonego
  • 50 g suchego makaronu spaghetti durum
  • 225 g mrożonego bukietu warzywnego
  • 100 g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona
  • 5 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron. Gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Między czasie tofu wędzone odsączyć z zalewy, pokroić w średniej wielkości kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Do naczynia wrzucić tofu wędzone, bukiet warzyw mrożonych, pieczarki, ugotowany makaron. Następnie dodać przyprawy i olej rzepakowy - dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i smażyć w air fray'erze przez 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 15 kwietnia 2025

Ciasto kasztanowo-owsiane z ananasem suszonym, siemieniem lnianym i pestkamj słonecznika

Inne niż zazwyczaj ciasto do niedzielnej kawy z wykorzystaniem mąk oraz bakali od Natural Expert



Składniki:

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, aromat, oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia - wymieszać. Następnie dodać pestki słonecznika, siemię lniane - ponownie wmieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć kulki ananasa suszonego. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

poniedziałek, 14 kwietnia 2025

Jaja z mieszanką warzyw, kiszoną kapustą, papryką czerwoną, ketchupem, majonezem i oliwą z oliwek

Pełnowartościowe danie z jajami ugotowanymi na twardo, mieszanką warzyw, kiszoną kapustą, ketchupem o obniżonej zawartości kalorii, majonezem i oliwą z oliwek od Meraklis



Składniki:
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 225 g mrożonej mieszanki warzywnej (kalafior, marchewka, pietruszka ziemniaki)
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 150 g papryki czerwonej
  • 20 g ketchupy o obniżonej zawartości kalorii
  • 10 g majonezu
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Jaja wrzucić do zimnej wody, posolić. Gotować 10 minut od zagotowania wody. Między czasie na patelnię wrzucić mrożone warzywa, kiszoną kapustę, przyprawy i dodać oliwę. Smażyć ok 15 minut na małym palniku. Do gotowych warzyw dodać umytą, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać ketchup i majonez - całość wymieszać. Podawać z ugotowanymi i obranymi jajami.

Smacznego!