poniedziałek, 14 kwietnia 2025

Jaja z mieszanką warzyw, kiszoną kapustą, papryką czerwoną, ketchupem, majonezem i oliwą z oliwek

Pełnowartościowe danie z jajami ugotowanymi na twardo, mieszanką warzyw, kiszoną kapustą, ketchupem o obniżonej zawartości kalorii, majonezem i oliwą z oliwek od Meraklis



Składniki:
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 225 g mrożonej mieszanki warzywnej (kalafior, marchewka, pietruszka ziemniaki)
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 150 g papryki czerwonej
  • 20 g ketchupy o obniżonej zawartości kalorii
  • 10 g majonezu
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Jaja wrzucić do zimnej wody, posolić. Gotować 10 minut od zagotowania wody. Między czasie na patelnię wrzucić mrożone warzywa, kiszoną kapustę, przyprawy i dodać oliwę. Smażyć ok 15 minut na małym palniku. Do gotowych warzyw dodać umytą, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać ketchup i majonez - całość wymieszać. Podawać z ugotowanymi i obranymi jajami.

Smacznego! 

niedziela, 13 kwietnia 2025

czwartek, 10 kwietnia 2025

Współpraca z "Natural Expert"

"Natural Expert" jest polskim sklepem, który w swojej ofercie posiada suszone owoce oraz żywność naturalną. 

W asortymencie sklepu można znaleźć tj.: mąkę kasztanową, babkę płesznik, rodzynki sułtańskie i wiele więcej!

W sklepie są produkty w różnych opakowaniach - od małych porcji, idealnych na przekąskę, po większe opakowania, które pozwolą na przygotowanie pysznych, ale również zdrowych posiłków dla całej rodziny. Ponadto w ofercie jest szeroki wybór produktów dla wegan, osób na diecie bezglutenowej czy cukrzycy.




Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:















Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

wtorek, 8 kwietnia 2025

Sałatka z ciecierzycą, ogórkiem, pomidorkami, oliwkami i oliwą

Lekka, wiosenna sałatka z ciecierzycą, ogórkiem, pomidorkami a w roli głównej oliwki i oliwa z oliwek od Meraklis! Mniam...!



Składniki:
  • 250 g ciecierzycy konserwowej (odsączonej)
  • 200 g ogórka gruntowego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g oliwek Kalamon w zalewie
  • 10 ml oliwy z oliwek Extra Virgin
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Ogórka i pomidorki dokładnie umyć. Ogórka pokroić w cienkie plastry, a pomidorki na połówki. Oliwki odsączyć z zalewy. Surowce przełożyć do miski, dodać przyprawy i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.

Smacznego!