wtorek, 28 stycznia 2025

Małże z fasolką szparagową i pieczarkami

Bardzo szybkie i proste danie z wykorzystaniem małży od Rifon, ale również mrożonej fasolki szparagowej i pieczarek. Mniami!



Składniki:
  • 200 g małż
  • 225 g fasoli szparagowej mrożonej
  • 100 g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Małże dokładnie umyć. Wrzucić do lekko gotującej się wody. Gotować 3-4 minuty do otworzenia się muszli. Po upływie czasu odlać wodę i ostudzić małże. Między czasie na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem wrzucić fasolkę oraz umyte, oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć ok. 8-10 minut. Pod koniec smażenia dodać przyprawy. Gotowe warzywa podawać wraz z małżami.

Smacznego! 

niedziela, 26 stycznia 2025

czwartek, 23 stycznia 2025

Współpraca z "Rifon"

"Rifon" jest marką dostarczającą z Hiszpanii do Polski unikalne produkty morskie. Firma swoją siedzibę ma w Krakowie, która w głównej mierze specjalizuje się w imporcie produktów najwyższej jakości, pochodzących bezpośrednio z Galicji – regionu Hiszpanii, który bardzo słynie z najkorzystniejszych w Europie warunków do hodowli owoców morza.




Region Galicji, znany jest z czystych wód oceanu Atlantyckiego oraz długoletniej tradycji rybołówstwa, który dostarcza małże o wyjątkowym smaku i jakości. Wspomniany produkt ściśle związany z unikalnym klimatem, ale również dziedzictwem regionu.

Warto wspomnieć, iż małże rosną przez okres od 12 do 18 miesięcy, przyczepione do lin. Oceaniczne prądy oraz bogata w plankton woda zapewniają małżom niezbędne składniki odżywcze. Hodowla odbywa się bez wykorzystania sztucznych pasz, ale również chemikaliów, co ma istotny wpływ na produkt końcowy, który jest w pełni naturalny.

Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazły się:


Zapraszam do zakupów!
Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższego produktu! 

wtorek, 21 stycznia 2025

Pieczona ciecierzyca z papryką, chrupiącą cebulką i chili

Rewelacyjny i bardzo prosty przepis na smażoną ciecierzycę z wykorzystaniem air fray'era, czyli frytkownicy beztłuszczowej! Przepis pochodzi z książki "Air fryer. Przepisy na prawie wszystko" - Clare Andrews od Wydawnictwa Znak.



Składniki:
  • 400 g odsączonej ciecierzycy konserwowej
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 czubata łyżka prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka papryczki chili w płatkach, pokruszonych
  • sól morska
  • oliwa do spryskania

Sposób przygotowania:
Odsączoną ciecierzycę przełożyć na ręcznik papierowy, w celu całkowitego osuszenia z zalewy. Następnie przełożyć do naczynia, dodać paprykę w proszku oraz spryskać oliwą - dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia. Piec przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu ciecierzycę posypać prażoną cebulką, solą morską oraz papryczką chili w płatkach

Smacznego!